dimecres, 6 de novembre del 2019

Dimecres, 6 de Novembre de 2019

Un cop a la fase final del projecte escrit, comencem les feines de millora del entorn de la riera.
Escales per donar millor accessibilitat, plantada d'arbres presents a l'entorn en un % petit per millorar la diversitat, construcció d'una barana que permeti l'observació de l'avellanosa a certa distancia.
Tot això, gracies al voluntariat empresarial.
Quan les administracions corresponents ens donin llum verda, i arribin les ajudes demanades, vindrà l'hora de la veritat.
El termini que ens hem imposat, Tardor del 2020.

Itinerari sensorial i emocional
de la vall de Martinet
Una descoberta de la natura amb tots els sentits i un
retrobament dels sentits oblidats

Com ja us haviem avançat, plantegem una proposta d’itinerari autoguiat especialment dissenyat per a viure diferents experiències, fent servir alguns dels sentits que habitualment tenim abandonats. L'ús intensiu dels sentits ens pot ajudar també a convertir l’experiència global en un viatge per les emocions.

La descoberta de la natura no podem considerar que és plena si només ens deixem portar per allò que rebem per la vista. La vista és un sentit que té tendència a anul∙lar als altres i en la societat actual, on la imatge ha pres tot el protagonisme, és sens cap mena de dubte el sentit preponderant.

Un itinerari sensorial com el que proposem pretén ajudarnos a retrobar el plaer d endinsarnos a la natura amb tots els sentits.

La vall de Martinet és un paratge natural especialment idoni per acollir una proposta d’aquestes

característiques.

L’itinerari sensorial de la Vall de Martinet aprofita aquest paratge i vol esdevenir una passejada tranquil∙la en un entorn agradable,

És per això que l’aposta d’aquesta proposta va més enllà de la potenciació dels sentits i es planteja el repte de convertir l’experiència en una oportunitat per a viure la natura amb plenitud.

Aquest plantejament ens permet que aquest itinerari sigui una oportunitat per a que les persones amb algún problema de visió, del grau que sigui, puguin viure intensa i directament la natura. Les microexperiències que es proposen al llarg de l'itinerari amb els sentits alternatius a la vista, són idònies per aquestes persones. Però, a més, les que requereixen d'aquest sentit estan plantejades de manera que es puguin viure d'una manera,

compartida i diferent alhora, entre la persona invident i el seu acompanyant. Per tant el que pretenem és que més enllà d'un itinerari adaptat, aquest sigui també un itinerari integrador.

Les experiències prèvies d’itineraris plenament adaptats per a invidents compleixen la necessària funció de que aquests puguin seguirlos de forma autònoma. En el cas de l'itinerari sensorial de la vall de Martinet, la funció és clarament un altra. Pretén ser una oportunitat per a que dues persones, una amb problemes de visió i una altra no, puguin viure una experiència compartida igualment estimulant per a tots dos. Es tracta per tant d'una experiència integradora que pot ajudar al que no té problemes de visió a viure el món com el seu familiar o amic alhora que l'ajuda a salvar petites dificultats d'un camí fàcil però no adaptat.
Aquesta proposta creiem que té un plantejament força innovador i té com a filosofia de fons la importancia de la inclusivitat social.